Wat zijn woordkaarten?
Woordkaarten zijn kleine kaartjes met een plaatje en het woord eronder. Soms staan ze met een lidwoord erop en soms zonder een lidwoord, heel soms alleen een plaatje. De kaarten zijn altijd thematisch, dat wil zeggen dat ze per set zitten rondom het thema.
Doel van woordkaarten.Het belang van woordkaarten bij de kids is om als doel de woordenschat te vergroten. De kids komen zo in aanraking met letters en leren verbanden te leggen. Je stimuleert de taalontwikkeling door de woordkaarten regelmatig aan te bieden en te herhalen.
Ontwikkelingsgebieden.Een dreumes bekijkt de woordkaarten op een andere manier, dan bijvoorbeeld een peuter of kleuter.Bij een dreumes staan de éénwoordzinnen centraal. Vanaf anderhalf jaar maken kinderen gebruik van tweewoordzinnen. Tussen de twee en drie jaar krijgt het kind het besef van zinstructuur en het opvullen van tweewoordzinnen. Sluit aan bij deze taalontwikkelingsgebieden.Het cognitief geheugen wordt geprikkeld door de woorden te herhalen en de afbeeldingen erbij te laten zien. Tijdens het spelen van de spelletjes gebruikt het kind zijn fijne motoriek bij het oppakken van de woordkaarten. Ook houden we rekening met elkaar tijdens het spelen van de spelletjes.Binnen gastouderopvang pandatuin.Woordkaarten kunnen altijd worden ingezet, hoe het binnen mijn gastouderopvang wordt ingezet is verschillend. Ik werk met thema weken. In deze thema weken probeer ik meestal de woordkaarten erbij te gebruiken. Als dit niet het geval is worden de woorden extra benoemd door middel van leesboekjes of eventueel het speelgoed.Waarom ik woordkaarten gebruik.Dit is om het woordenschat te vergroten, ik ben hiermee gestart sinds mei 2022. Ik had een paar kids die moeite hadden met praten. Ik wilde hier extra aandacht aan besteden. Door heeel veel gegoogled en andere gastouder gevraagd kwam ik op woordkaarten uit. Hier leren ze op een spelende wijs. Naast voorleesboekjes zijn woordkaarten sinds dien een bijna dagelijks iets binnen mijn opvang!Buiten dat ook de kids die al goed op weg zijn met spraak ervan leren helpen zij de jongere kids ook hierbij.