Wat betekent sensory play?
Sensory play focust zich op het prikkelen van de zintuigen, zoals; horen, voelen, ruiken, zien en proeven. Daarbij bevordert sensory play de cognitieve ontwikkeling van je kind.
Waarom bied ik het sensory play aan?
Je kind ziet niet alleen de dingen om zich heen, maar hij hoort, ruikt, proeft en voelt ze ook. Juist die combinatie is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Wist je dat hoe meer zintuigen er worden gebruikt om een taak uit te voeren, hoe meer er geleerd zal worden en hoe meer informatie er zal worden opgeslagen.
Vroeger werd mij gezegd voornamelijk door mijn moeder; ‘kijken doe je met je ogen’ Als klein meisje was ik het daar niet mee eens ik denk wel meer kinderen, want met mijn ogen kon ik toch niet voelen hoe het materiaal voelde? Dus zo gauw mijn moeder niet meer keek, raakte ik toch snel iets aan, zodat ik het toch kon voelen. En eerlijk gezegd, doe ik dat nog steeds. Ik vind het nu nog steeds belangrijk om iets aan te raken om te ervaren hoe het voelt. Maar zo denken ook de meeste kinderen.
Bij het aanraken van iets heb je een andere ervaring dan wanneer je iets hoort. Denk bijvoorbeeld aan een bal. Je kunt het gooien van een bal met je gehoor waarnemen, je kunt de bal met je ogen zien, met je vingers kun je voelen hoe deze bal voelt en je kunt zelfs ruiken welke geur de bal heeft. Dit geldt natuurlijk voor alle materialen.
Vanaf welke leeftijd wordt dit aangeboden?
Je kunt dit met elke leeftijd doen. De kleinste van 3maand-1 jaar stoppen voornamelijk iets in de mond. Dan kun je kijken om eetbare sensory play te maken. Denk hierbij aan; gekleurde rijst, spaghetti, gemalen ontbijt granen. Toch moet je hier ook natuurlijk voorzichtig mee zijn, maar als het kind dit eet is het minder erg.
Maar ook de oudere leeftijden 2-4 jaar vinden het leuk om met eetbare sensory te spelen. Zij stoppen het niet in de mond waardoor zij een voorbeeld zijn voor de jongere kinderen. Ook overtuigen zij sneller de kids die het nog ‘eng’ vinden.
Maakt het veel troep?
Hahaha het zijn kinderen. Maken ze met speelgoed troep? Ja. Dan uiteraard ook met de sensory play. Hoe kleiner het speel materiaal hoe meer vuil op de grond. Als je bijvoorbeeld zand gebruikt ligt er meer op de grond, omdat dit zo fijn is dan kikker erwten, zand is lastiger op te rapen dan kikkererwten, spaghetti etc.
Ook de troep krijg je prima opgeruimd, voornamelijk doe ik de sensory play buiten zodat ze kunnen genieten hiervan, met een bezem en de tuinslang maak ik dat schoon, binnen kan dat uiteraard met de stofzuiger.
Hoe voeg ik sensory play toe in je opvang?
Sensory play hoeft niet moeilijk te zijn. Ik bied sensory play bak minimaal 1 keer per week aan. Maar je bied eigenlijk makkelijk dagelijks sensory play aan, denk aan kralen ketting of tekenen. Je prikkelt dan ook meerdere zintuigen. Zo hebben wij dit seizoen zomer gericht sensory play gedaan. En in week 34 hebben wij de gehele week elke dag een sensory play gedaan. Maar elk seizoen maak ik een ander sensory play.
Denk aan een kralenketting maken, is ook al sensorisch.
Hier maken wij eerst kleine opdrachtjes bij, zoals zoek de schelpen of de kleine ijzeren kerstballen zoeken in de watten met een magneet. Later maken zij een eigen spel ervan en hebben zij hier lang speel plezier van